De Wibar is aan het uitgroeien tot een plek die in Leiden een thuis biedt aan uiteenlopende vormen van kunst en cultuur, waar nieuwe initiatieven en jonge makers de kans krijgen zichzelf te ontplooien. Komende zaterdag worden bezoekers getrakteerd op een live audiovisuele performance. Mixed media-artiest Bent van den Berg, het brein achter de installatie, zal dan live zijn visuele kunsten vertonen. In samenwerking met muzikant en sounddesigner Tomas Loos, die de soundscape voor de show heeft geproduceerd, dompelt hij het publiek onder in een meeslepende audiovisuele ervaring. Wij spraken Bent over zijn visie, de Wibar als springplank voor Leids talent en zijn aankomende show.

Op welke manier benader jij jouw kunst en wat wil je er mee bereiken? 

‘Als artiest ben ik zoek naar nieuwe manieren van interactie tussen het medium en de waarnemer. Hierbij werk ik liever abstract dan figuratief, probeer ik zintuiglijke prikkels en impulsen te stimuleren en uiteindelijk mijn kunst zoveel mogelijk terug te brengen naar de ervaring. Beweging, vormen en ritme zijn minstens even belangrijk als het beeld, en de betekenis is secundair aan de perceptie. Als vj speel ik zowel in op de bewuste als op de onbewuste waarneming en neem hierbij het associatief vermogen in acht. Het uiteindelijke doel van een show is het ontketenen van een bepaald gevoel bij de waarnemer, in perfecte harmonie met de muziek.’

Bent van den Berg: “Je ontmoet hier zóveel mensen die hetzelfde doel hebben: van Leiden weer een bruisende en kunstzinnige stad maken”

Bent is al van jongs af aan gefascineerd geweest door beweging. Geen wonder dus dat hij tot zijn zestiende deel uitmaakte van de nationale schaatsploeg. Na dit hoofdstuk te hebben afgesloten, nam hij de tijd om zichzelf te ontdekken en niet veel later stuitte hij tijdens een bezoek aan de open dag van de HKU op de opleiding Image and Media Technology. Het bleek een perfecte match, en al snel begon hij zich te ontplooien als Mixed-Media artiest. Tegenwoordig is Bent actief als vj en visual artist bij de Wibar, waar hij ook op het gebied van hun visuele identiteit en grafische vormgeving een grote invloed heeft; vrijwel alles wat ze naar buiten brengen heeft Bent’s magic touch meegekregen.

Zo ook bij zijn eigen collectief, Maxi Club, waar hij zich ontfermt over alles wat ook maar iets te maken heeft met het visuele aspect tijdens hun avonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vormgeving, vj-shows, maar ook aan verschillende interactieve installaties. Via stages bij Deframe En KBK Visuals maakte Bent al zijn opwachting bij grote festivals als DGTL, Awakenings en OHM. Naast visuele shows in clubverband exposeerde hij eveneens in andere settings, waaronder een expositie in het EYE Filmmuseum in Amsterdam. 

Bent van den Berg: Intro

Wat betekent de Wibar voor de stad Leiden en voor jou als kunstenaar?

‘Een plek als de Wibar is van onschatbare waarde voor een stad als Leiden. Jonge kunstenaars, creatievelingen en organisatoren krijgen hier een podium om zichzelf te ontwikkelen en verbreden. Hier is ruimte om te experimenteren en mag je best wel eens de mist ingaan. Door al hun faciliteiten en kennis is het een stuk makkelijker om bepaalde ideeën te realiseren. Hierdoor word je gestimuleerd om je grenzen te verleggen en jezelf opnieuw uit te vinden. Voor mij persoonlijk is er vooral de mogelijkheid geboden om mijn skills verder uit te breiden en nieuwe dingen te proberen.

‘Ook heb ik de kans gekregen om als jonge maker het voortouw te nemen wat betreft hun visuele identiteit. Een andere belangrijke functie die de Wibar vervult is die van ontmoetingsplek. Je ontmoet zoveel mensen met een soortgelijke creatieve energie, die uiteindelijk hetzelfde voor ogen hebben als jij, namelijk van Leiden weer een bruisende en kunstzinnige stad maken. Hier komen talloze samenwerkingen uit voortvloeien, waarvan mijn samenwerking met Tomas Loos een mooi voorbeeld is. Tomas en ik hebben elkaar voor het eerst ontmoet in de Wibar, het idee opgevat om samen een kunstwerk te creëren en het resultaat hiervan is binnenkort op precies dezelfde plek in levende lijve te bewonderen. Dat is toch wel bijzonder!’

Wat kunnen we verwachten van de audiovisuele performance in de Wibar?

‘Het streven is om tijdens de performance op 22 februari een audiovisuele ervaring te creëren waarin beeld, geluid en medium op een zodanige manier met elkaar verweven worden dat er een totaalervaring wordt voortgebracht. Hiervoor heb ik de handen ineengeslagen met geluidskunstenaar en sound designer Tomas Loos, die de soundscape voor de installatie heeft geproduceerd. We zijn aan de slag gegaan om audio en video tot het uiterste samen te smelten. Op deze manier versterken beiden elkaar en is de uiteindelijke impact het krachtigst. Nadat ik het boek Space: 10 Things You Should Know gelezen had bleven verschillende gedachten bij me door het hoofd spoken; met name de big bang en de daarbij vrijgekomen energie maakten veel indruk. Dit is immers dezelfde energie die zich nog altijd in onze wereld manifesteert in verschillende vormen. In mijn installatie probeer ik de diversiteit van energie en haar continuïteit in beeldtaal te vatten.

Klinkt veelbelovend allemaal! Wat zijn je plannen in de nabije toekomst en waar zie jij jezelf het liefst over tien jaar?

‘Na de komende editie van Maxi Club op 21 maart vertrek ik linea recta naar Karlsrühe in Duitsland, waar ik een semester ga volgen aan de plaatselijke kunstacademie. Volgend jaar studeer ik af aan mijn opleiding aan de HKU en uiteindelijk hoop ik mijn brood te kunnen verdienen als autonoom kunstenaar. Als het echt allemaal meezit zou ik ook het liefst mijn eigen studio hebben, een plek waar ik mijn creatieve energie volledig de ruimte kan geven.’

Na afloop van de performance staat de liefhebber nog een lange nacht te wachten. Met ROD, een van de aliassen van de gerenommeerde Rotterdamse DJ Benny Rodrigues, op het affiche mag zeker niet geklaagd worden. Wibar-residents Tazi en Erik Lourenssen maken de line-up compleet en uiteraard neemt Bent de gehele nacht de vj-show voor zijn rekening.

Entree is gratis, de deuren gaan open om 21:00 en sluiten vervolgens om 21:30. Dit is ook gelijk het tijdstip waarop de show begint, dus zorg dat je op tijd Bent! 😉

Meer info HIER.

(Dit is een artikel onder redactie van leidsCement, een nieuw online makersplatform powered by Cultuurfonds Leiden. Eigen website binnenkort online!)

Kavian Mirzaei

Kavian Mirzaei

NACHTCULTUUR, ALTERNATIEVE MUZIEK

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022