Voor Tim Juffermans is de combinatie van ontwerper en kunstenaar een logische. “Die twee dingen zijn niet los van elkaar te zien”, vertelt hij. “De combinatie is gewoon erg fijn. Hoewel ik bij een ontwerpklus input krijg en bij vrij werk alles zelf mag verzinnen, ben ik bij allebei creatief bezig. Ik blijf op deze manier als maker divers. Ik kan tekenen, schilderen of logo’s ontwerpen: dat houdt het spannend. En bovendien, of ik nu een logo ontwerp of een doek schilder, het begint altijd met een potloodtekening.”

Toekomst

Ook zijn schilderijen zijn ooit zo begonnen. Wie naar Tims werk kijkt, wordt mee de toekomst in getrokken. In zijn werk zien we een wereld waarin geen mensen meer voorkomen en de natuur langzaam terrein wint en verweven raakt met de door mensen achtergelaten techniek. Tim: “Er wordt vaak gezegd dat de mens een bedreiging is voor de aarde en het leven daarop. Ik denk echter dat het leven als geheel sterker is dan de mensheid: de natuur herstelt zich altijd weer van de sporen die mensen achterlaten.”

Zelf bepalen

Zijn werk heeft daarmee een boodschap, maar Tim verkondigt die minder hard dan vroeger. “Vroeger had ik echt een drang om te zenden. Nu vind ik het belangrijker dat mensen zelf kunnen bepalen wat ze met mijn werk moeten. Ik vertel mijn boodschap nu ook minder nadrukkelijk en met een veel positievere twist eraan.”

Binnenkort toont Tim zijn werk op een bijzondere plek in Leiden. In De Buurt , in het Stationsgebied, zal hij werken aan een drieluik waarvoor het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden als inspiratie dient.

Marc Newsome

leidsCement

leidsCement

leidsCement is een nieuw online makersplatform voor nieuws, projecten en events voor de Leidse culturele sector.

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022