Eerder dit jaar zaten onder andere Jeroen Maters en Mirjam Flik samen aan tafel tijdens de eerste Leiden Aan Tafel-sessie: Aan Tafel over het Cultuurkwartier. Nu, in juni 2018, neemt Jeroen Maters opnieuw plaats aan tafel bij Cultuurfonds Leiden. Hij deelt zijn visie op het onderwerp. Hoe wordt het Cultuurkwartier het visitekaartje van Leiden? 

Grootste cultuurkwartier van Nederland
“Leiden heeft nationaal gezien de hoogste concentratie van culturele instellingen, samengebald op een vierkante kilometer. In het midden van de stad Leiden bevindt zich het kloppend culturele hart van de stad: ruim dertig culturele instellingen en creatieve broedplaatsen op een steenworp afstand van elkaar. Stuk voor stuk brengen zij nieuw elan in de stad. Het is de hoogste concentratie culturele instellingen van Nederland op een vierkante kilometer. Alleen: als je overdag of ’s avonds door dat gebied loopt, heb je geen flauw idee dat dit de facto het grootste Cultuurkwartier van Nederland is. Dat moet anders.”

Ambitiedocument Cultuurkwartier Leiden
Hoe kunnen we binnen en tussen de gebouwen ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je in één groot Cultuurkwartier bent? En dat het Cultuurkwartier letterlijk het visitekaartje wordt van Leiden, Stad van Kennis en Cultuur? Voor bewoners en bezoekers, voor jong en oud? Om dat voor elkaar te krijgen is Leiden aan Tafel #Cultuurkwartier in gesprek gegaan met bewoners, instellingen en ondernemers. In het Ambitiedocument Cultuurkwartier Leiden doet een groot aantal instellingen en ondernemers voorstellen. Doel: het Cultuurkwartier een gebied maken dat uitnodigt tot bezoeken en bekijken én tot ontmoeten en zelf doen.

Het ambitiedocument is ter inzage aangeboden aan de gemeente Leiden en stakeholders van het Cultuurkwartier. Houd Cultuurfonds Leiden in de gaten voor de nieuwste updates!

Lees het artikel dat voortkwam uit de sessie Aan Tafel over het Cultuurkwartier door Magazine on the Spot. 

Sophie Jansen

Sophie Jansen

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022