De hoogste cultuurdichtheid van Nederland vind je in het Cultuurkwartier, het Leidse gebied dat de Lammermarkt als hart heeft en volop in ontwikkeling is.  De leiding over deze ontwikkeling is in handen van Stichting Cultuurkwartier, die als doel heeft om culturele stakeholders, ondernemers en bewoners te verbinden en op deze manier een omgeving te creëren waarin de levendigheid van cultuur voelbaar aanwezig is. Dat kan niet zonder samenwerking tussen de verschillende culturele instituten die de omgeving rijk is en daarom ging een aantal van hen voor de eerste maal samen aan de digitale tafel.

Zij waren aanwezig:

Jacowies Surie (Stichting Cultuurkwartier, organisator)

Monique Aalbers (Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal)

Linda Capel (BplusC)

Sophie Jansen (Bioscopen Leiden, Leid sCement)

Nina Paris (Rijksmuseum Boerhaave)

Riel (Scheltema)

Annelies Spanhaak (Ergoed Leiden, Molenmuseum De Valk)

Wytske Visser (Museum De Lakenhal)

‘Samen’ is voor aanjager en projectleider Jacowies Surie momenteel het sleutelwoord. Het Cultuurkwartier moet een samenhangende omgeving worden en dat bereiken we niet alleen aan de buitenkant, maar juist door ook gezamenlijk te programmeren en elkaars projecten te ondersteunen. Nu, aan tafel met een groep programmeurs en communicatiemedewerkers van betrokken organisaties, gaan we op zoek naar een eerste verhaal om samen te kunnen vertellen.

If Things Grow Wrong

Groei is momenteel een terugkerend onderwerp van gesprek en heus niet alleen vanwege de coronacrisis. Is altijd maar willen een goed idee voor de wereld, voor onszelf en voor de culturele sector? Mede naar aanleiding van dit artikel van voormalig directeur Meta Knol onderzoekt Museum De Lakenhal dit jaar de keerzijden van groei. Waarom is het zo moeilijk om ons gedrag te veranderen? Wat is een alternatief voor groei? Hoe kom je in actie? Het museum pretendeert niet de antwoorden op deze vragen te hebben en plaatste daarom een open call richting iedereen die wil bijdragen aan dit gesprek en aan de aanstaande tentoonstelling If things grow wrong die voor september op de planning staat.

Het thema groei biedt voor de andere aanwezigen ook zeker mogelijkheid tot aanhaken. Molenmuseum De Valk ziet direct de link tussen duurzaamheid en de waarde van oude ambachten, Bioscopen Leiden heeft oren naar een aansluitend filmprogramma en BplusC ziet kans op een educatief element door het programma KunstShot te verbinden. Vanuit Scheltema komt de suggestie om dit thema niet slechts één maand maar de gehele herfst te laten gelden, zodat het een blijvende indruk kan maken en het Cultuurkwartier op de kaart kan zetten.

Samen sterker

Uit deze eerste reacties zijn meteen twee dingen op te merken. 1: Groei is niet alleen een kwestie van ‘meer meer meer,’ ook door samenwerking kan een verbinding ontstaan die groter is dan de som der delen. 2: Het Cultuurkwartier is de ideale locatie om dit te bewerkstelligen. De aanwezigen spreken af om dit overleg met regelmaat te zullen voortzetten en op dit manier met de instellingen te bouwen aan een divers, samenhangend en verrassend Cultuurkwartier. Groei door samenwerking, daar gaan we zeker mee door. 

Draag jij bij aan If Things Grow Wrong van Museum de Lakenhal? Lees hier meer!

Sophie Jansen

Sophie Jansen

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022