Leiden is een stad vol cultuur maar aan nachtcultuur ontbreekt het nog teveel. Tijd voor verandering, aldus de Leidse Nachtraad, die vorig jaar werd opgericht. Het bleef een tijdlang stil rond de Nachtraad, maar nu is er nieuws. Hoog tijd dus voor een gesprek met vice-voorzitter Martijn Braat.

Toen een tijdje geleden de Nachtraad werd opgericht was daar heel veel aandacht voor, maar daarna werd het een tijd stil. Hoe staat het er nu voor?

‘We zijn bewust een beetje stil gebleven omdat we veel achter de schermen bezig waren en nog niet zoveel te vertellen hadden. Intussen zijn we een stichting geworden, hebben we enkele subsidies gekregen en staan onze eerste evenementen gepland.

De afgelopen tijd hebben we vooral gekeken naar wat het doel van de Nachtraad moet zijn. We gaan bijvoorbeeld niet zelf feesten organiseren of een club openen, maar dat willen we wel makkelijker gaan maken voor anderen. Zoals het Cultuurfonds eigenlijk, maar dan voor de nacht. Binnenkort organiseren we in de Wibar ons eerste Nachtcollege. Een gelegenheid om van experts te leren en om met elkaar in gesprek te gaan.’

Van een Leids nachtleven is – in tegenstelling tot andere steden – tot nu toe niet echt sprake. Hoe denk je dat dat komt?

‘Het is de afgelopen jaren een stuk verslechterd ten opzichte van vroeger, toen het LVC er nog was en toen bijvoorbeeld ook City Hall nog feesten organiseerde. Je ziet er nu langzamerhand weer leuke dingen bij komen maar ik denk dat er nog veel meer potentie zit in deze stad vol jonge mensen.

Toen ik nog studeerde hoorde ik een meisje uit Rotterdam zeggen dat ze wel in Leiden wilde studeren maar niet wonen ‘want daar gebeurt helemaal niks, behalve als je lid bent van een studentenvereniging.’ Dat vrat aan me. Ik snap het wel, maar ik ben een Leidenaar en ik vind dat we het met zijn allen gewoon beter moeten maken.’

Als je een jaar in de toekomst kijkt, wat hoop je dan dat er tegen die tijd veranderd is?

‘Ik hoop vooral dat we elkaar dan beter kunnen vinden. Er moeten kortere lijntjes komen tussen de gemeente en partijen in de nacht en we moeten samenwerken op weg naar ons doel. Nu zit iedereen nog op zijn eigen eilandje maar samen kunnen we veel sneller stappen zetten.

Ook gaan we volgend jaar een maand lang het Leids Nachtcentrum organiseren. Dat wordt enerzijds een blik op de geschiedenis met het Leids Nachtmuseum maar vooral een plek om alle koppen bij elkaar te krijgen voor het nachtleven, met bijvoorbeeld werkruimtes en meerdere Nachtcolleges. Een soort pop-up centrum voor de nacht dus.’

Een tijdje geleden maakten jullie op State of the Art het plan om een nachtburgemeester te gaan benoemen. Ligt dat plan er nog steeds?

‘Dat hebben we bewust nog niet gedaan omdat we eerst een sterke basis willen leggen met de Nachtraad. In steden als Amsterdam en Den Haag is de titel van nachtburgemeester geen gimmick meer, maar echt iemand die net als de burgemeester of de cultuurmakelaar een groot deel van de stad representeert. Het moet een officiële functie worden en we zijn nu bezig met het invullen van de taken die daarbij horen.’

Ten slotte wil ik nog graag een tip van de kenner: waar wordt er goed gefeest de komende tijd?

Wibar is echt de plek om te gaan feesten. Ze hebben een heel mooi pand waar plek is voor verschillende concepten. Daar gaan mooie dingen gebeuren.’

Op 27 juni organiseert de Leidse Nachtraad in de Wibar het eerste Nachtcollege met als thema ‘De kracht van de nacht.’ Het Leidse nachtleven steunen? Word hier Lid van de Nacht.

Sophie Jansen

Sophie Jansen

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022