Op de laatste dag van de poëzieweek kwamen de finalisten voor het stadsdichterschap hun gedicht voordragen op de Herenstaat, in INDEX Poetry Books. Hoewel er nog geen publiek bij kon zijn, heeft Roos Tulen met haar camera ervoor gezorgd dat de gedichten binnenkort naar het publiek zullen komen. Voor de eerste finaleronde hebben de vijf finalisten prachtige gedichten geschreven met het thema: ‘Leiden European City of Science’. Voor deze ronde was het thema: Hoop.

Tussen de honderden gedichtenbundels hebben wij vier van de vijf gedichten kunnen meemaken. Plezierdichter Pieter van Diepen schreef een Ollebolleke, een versvorm welke in 1974 is geïntroduceerd door Drs. P, genaamd ‘Over hoop of Overhoop’. Het is aan de luisteraars om te bepalen welke naam erbij past. De tweede finalist Zoë van de Kerkhof schreef een door Leiden geïnspireerd gedicht genaamd ‘Ik ga naar de maan’. Daarna klonk het gedicht van Martin Aart de Jong met de titel Booster, een gedicht vol met inzicht. Tot slot kwam het gedicht van Raymond Tilma genaamd ‘Hoop’ een prachtig gedicht met een schildpad in de hoofdrol. Het gedicht van de vijfde finalist Rosa Poell houden we nog tegoed, maar uiteraard zal ook deze binnenkort naar het publiek komen. En daarna is het aan de Leidenaren welke dichters in de uiteindelijke finale op 11 april kans maken om Marianne van Velzen op te volgen als stadsdichter van Leiden.

Meer informatie over de finalisten en de gedichten die zij schreven voor de eerste ronde is te vinden op de site van het Leids Literair Landschap. Klik hier.

Elly Jousma

Elly Jousma

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022