Ongekend Thuis is een podcastreeks gemaakt door ervaringskunstenaar Roos Tulen, waarin ze in gesprek gaat met vijf Syrische Leidenaren.

Roos: ‘Welkom bij Ongekend Thuis, een podcastserie met vijf verhalen van Syrische Leidenaren over het ontvluchten van, zoeken naar en bouwen van thuis. Ik heb deze mensen vijf jaar geleden ontmoet toen zij aankwamen in Leiden, nadat ze hun thuis in Syrië moesten ontvluchten door oorlog. Ik heb hen stuk voor stuk in mijn hart gesloten. Deze mensen en hun verhalen hebben zo’n diepe impact op mij gemaakt. Ze lieten me nadenken over wat thuis voor mij betekent, wat je nodig hebt om je thuis te voelen en hoe het moet zijn om je thuis te ontvluchten en in een ander land weer op te bouwen. Deze podcast neemt je mee in verhalen over oorlog en verlies, maar ook over verbinding en menselijkheid. Verhalen die verteld moeten worden, omdat ze ertoe doen.’

Abdullah

In deze tweede aflevering hoor je het verhaal van Abdullah Alaskar (22). Hij vluchtte op zijn 16e alleen uit Syrië naar Turkije vanwege het te grote gevaar van de IS in zijn stad. Later dat jaar vertrok hij vanuit Turkije met zijn broers naar Nederland. In deze aflevering vertelt hij over het gevoel van (on)vrijheid, het belang van gezien worden en het bouwen aan een nieuwe toekomst.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door Het Prins Bernard Cultuurfonds, Julia de Roo, Daniël van der Kolk, Lisanne Brouwer en Yori Ettema. Ga voor meer informatie naar www.ongekendthuis.nl.

Foto: Leonie van der Helm

Roos Tulen

Roos Tulen

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022