Onze mooie sleutelstad gaat weer voorzichtig van het corona-slot. De restaurants en cafeś openen opnieuw hun deuren, de terrassen zitten weer als vanouds vol en ook voor je portie cultuur kan je weer terecht bij de Leidse musea, bioscopen en theaters. Maar voor wie het nog niet aandurft is er gelukkig goed nieuws; ook in de openbare ruimte is meer dan genoeg  te zien! Juist op het moment dat de stad enigszins tot rust komt, is er de gelegenheid om hetgeen waar je normaal gesproken haastig langs leeft eens in je op te nemen. Een overvloed aan muurgedichten, schilderingen en sculpturen zijn in de buitenlucht te bewonderen, maar je kunt ook een stuk minder gelikte uitingen aantreffen in het stadslandschap, zoals graffiti, stencils en stickers. Ondanks dat laatstgenoemde officieel verboden zijn en de gemeente deze op bepaalde plekken actief verwijderd, is het haast onmogelijk een stap in de binnenstad te zetten zonder een sticker waar te nemen.

De meningen over wildplakken zijn flink verdeeld. Volgens sommigen draagt het bij aan de verloedering van de stad en is het niets meer of minder dan vandalisme, volgens anderen geeft het de broodnodige kleur aan de grijze, levenloze objecten. Ongeacht van wat men ervan vindt, heeft menig stoplicht, transformatorhuisje en straatlantaarn er al aan moeten geloven. Zij dienen inmiddels onder andere als uithangbord voor verschillende Leidse culturele organisaties en bedrijven, als doek voor kunstenaars en illustratoren en tegelijkertijd hebben zij de functie overgenomen van het politiek pamflet. 

De komende tijd wordt iedere week een selectie gemaakt van stickers uit het Leidse, telkens met een andere gemene deler. Deze week; politiek. 

Juni 1965, bijna precies 55 jaar geleden, begonnen de anarchistische Provo’s met het verspreiden van pamfletten door Amsterdam. De tijden zijn veranderd en inmiddels zal je niet meer zo snel een pamflet tegenkomen, maar dat betekent niet dat dergelijke boodschappen tegenwoordig niet meer voor het oprapen liggen! 

[Best_Wordpress_Gallery id=”3″ gal_title=”Stickstof #1″]
Kavian Mirzaei

Kavian Mirzaei

NACHTCULTUUR, ALTERNATIEVE MUZIEK

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022