Cultuur ligt op straat: muurgedichten, schilderingen en sculpturen zijn in de buitenlucht te bewonderen, maar je kunt ook een stuk minder gelikte uitingen aantreffen in het stadslandschap, zoals graffiti, stencils en stickers. Ondanks dat laatstgenoemde officieel verboden zijn en de gemeente deze op bepaalde plekken actief verwijderd, is het haast onmogelijk een stap in Leiden te zetten zonder een sticker waar te nemen.

Ongeacht van wat men ervan vindt, heeft menig stoplicht, transformatorhuisje en straatlantaarn er al aan moeten geloven. Zij dienen inmiddels onder andere als uithangbord voor verschillende Leidse culturele organisaties en bedrijven, als doek voor kunstenaars en illustratoren en tegelijkertijd hebben zij de functie overgenomen van het politiek pamflet. 

De komende tijd wordt iedere week een selectie gemaakt van stickers uit het Leidse, telkens met een andere gemene deler. Deze week: Activisme.

Ook tijdens deze roerige tijden zijn er nog altijd sporen van activisme op straat te vinden en of het nou het klimaat, dierenwelzijn of privacy betreft; stickers zijn er gelukkig genoeg. Nu rest ons alleen nog te hopen dat de kracht van herhaling vroeg of laat zijn werk zal doen…

[Best_Wordpress_Gallery id=”10″ gal_title=”Stickstof #4″]
Kavian Mirzaei

Kavian Mirzaei

NACHTCULTUUR, ALTERNATIEVE MUZIEK

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022