Safar in de X

Optreden in de X:  Safar – Gloedvolle traditionele, soefi- en klassieke muziek uit Afghanistan.

Sinds de Taliban het niet meer voor het zeggen heeft in Afghanistan komt de prachtige muziektraditie langzaam weer terug. Safar is het meesterensemble van de Afghanistan National Institute of Music (ANIM) in Kaboel waarin de laatste nog levende meestermuzikanten verzameld zijn.

Safar (‘Reis’) laat horen hoe prachtig en divers die Afghaanse muziektraditie is. De klassieke muziek is zeer verwant aan de Noordindiase klassieke muziek, waarmee vooral sinds de 19e eeuw veel uitwisseling is. Zo is de Indiase tabla deel uit gaan maken van de Afghaanse muziek en is de Afghaanse rubab in India geëvolueerd tot de sarod.

Daarnaast speelt Safar ook spirituele soefi-muziek, en meer traditionele liederen en dansen uit alle regio’s van Afghanistan.

Safar wordt geleid door Ustad Mohammad Murad Sarkhosh die al meer dan 15 jaar de fakkel van de Afghaanse muziek brandende probeert te houden. Sinds 2006 is hij de rector van de ANIM, geeft hij daar ook les, en reist hij regelmatig de wereld over met zijn ensemble Safar.

Naast hem maken nog drie meestermuzikanten deel uit van Safar, en bovendien nog twee zeer talentvolle, jonge leerlinges! Twee dames dus, iets wat niet vanzelfsprekend is in Afghanistan.

 

Datum

mrt 21 2020
Expired!

Locatie

Wereldmuziekpodium De X (QBus-zaal, Middelstegracht 123 2312 TV Leiden)
Categorie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.