War Silence – fototentoonstelling ter steun aan Oekraïne

WAR SILENCE

Fototentoonstelling ter steun aan Oekraïne, 6 – 30 Augustus 2022, Galerie Zone, Leiden

 

Stichting ArtEcho organiseert samen met haar partners de fototentoonstelling ‘War Silence’ van de beroemde Franse fotograaf Aurélien Villette. De tentoonstelling vindt plaats van 6 t/m 30 augustus 2022 in Galerie Zone te Leiden. Deze tentoonstelling is de 30 jaar durende link van beruchte oorlogshandelingen in Georgië en Oekraïne, beiden geïnitieerd en gepleegd door Rusland. Een echo van menselijk leed klinkt in beide conflicten door.

 

In 2016 stopte de Franse fotokunstenaar en architectuurfotograaf Aurélien Villette, tijdens zijn wereldreis aan de oostelijke kust van de Zwarte Zee, in Abchazië. Abchazië is een regio van Georgië met nog steeds de bijnaam de ‘Parel van de Sovjet Unie’, sinds 1993 bezet door Rusland. De lens van zijn camera ving het bevroren decennium van de jaren 90, toen deze eens zo mooie en levendige regio, veranderde in een soort spookwereld. Als professioneel fotograaf maakte hij honderden fotowerken voor de serie ‘Topophilia’, waarvan 12 foto’s in 2018 in het Georgian National Museum tentoongesteld werden. Deze briljante fotocollectie komt nu naar Leiden.

 

Met de tentoonstelling ‘War Silence’ als gids, worden oorlogsrampen uit het verleden en het heden verbonden, eerst in Georgië (1992 en 2008) en nu, 30 jaar later in Oekraïne (2022). De expositie laat zien dat oorlog altijd dezelfde resultaten heeft; afschuwelijke misdaden tegen de burgers! Wij moeten allemaal de lessen leren uit oorlogsrampen, omdat we samen, ongeacht nationaliteit, religieuze overtuiging en cultuur, als stofkorreltjes in het universum zijn. Ook zijn we één grote familie op planeet Aarde, – de enige levende stip in het universum en het enige thuis voor ons allen. Daarom moeten we zorgen voor ons gemeenschappelijk huis en voor elkaar. Er zijn andere belangrijkere en globale uitdagingen in deze wereld. Niet ons leven verkwisten met militaire ambities, oorlogen en rampen – de belangrijkste boodschap van dit project!

 

‘Topophilia’ is een zeer populair onderwerp in de moderne fotografie en bij liefhebbers hiervan. Tijdens de tentoonstelling worden de fotokunstwerken verkocht en één fotokunstwerk wordt tijdens de openingsceremonie verloot. De prijzen variëren tussen € 1800 en € 2500. Geïnteresseerde bezoekers kunnen een lot kopen voor € 30. Een deel van de inkomsten wordt naar GIRO 555/Oekraïne overgemaakt.

 

WAAR: Galerie Zône /Nieuwstraat 17b, Leiden
WANEER: 6 – 30 Augustus 2022
OPENINGSCEREMONIE: 15:00, 6 Augustus 2022, Hooglandse kerk / Nieuwstraat 20, Leiden

 

Aurélien Villette
woont in Parijs. Reizen is voor hem een kans om een beter begrip te krijgen van de wereld, de mensheid, verschillende culturen en overtuigingen. Aurélien Villette bezocht ongeveer 70 landen om nieuwe samenlevingen te ontdekken en nieuwe indrukken op te doen die zijn perceptie van de wereld vorm geven. ‘Space of Spirit’ is het bestseller fotoalbum van Aurélien Villette.

 

Stichting ArtEcho
ArtEcho is een kleine ambitieuze stichting in 2009 in Nederland opgericht. Sinds dat jaar streeft de stichting ernaar om bruggen te slaan tussen West- en Oost-Europese landen door het organiseren van bijzondere culturele evenementen. In 2010, 2012, 2014 en 2017 liet de stichting de stad Leiden, het Keukenhof en Texel de stemmen, dansen, kleuren en smaken proeven van Georgië. In 2011, 2013, 2016, 2017 en 2018 kon het Georgische publiek genieten van Nederlandse kunst o.a. films, tekeningen, schilderijen en foto’s van Nederlandse en Franse kunstenaars, zoals Erwin Olaf, Gerrit van Dijk, Cilia van Dijk en Aurélien Villette.

 

Meer informatie: www.artecho.nl/projecten

E-mail: info@artecho.nl

Datum

aug 06 - 30 2022
Expired!

Locatie

Galerie Zône
Nieuwstraat 17b, 2312 KA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.