Hoe ziet de wereld er over één, tien of honderd jaar uit? En hoe zal onze rol als mensen in de wereld veranderen? Deze vragen staan ieder jaar centraal op Brave New World, de conferentie over technologie en de toekomst van de mensheid, maar lijken bedacht voor de huidige crisissituatie. In het boek Brave New Human bieden 23 verschillende schrijvers een blik op wat deze crisis op de lange termijn gaat betekenen. Alexander Mouret, directeur van Brave New World, trad op als redacteur en coördinator van dit project.

leidsCement: Goed beschouwd zijn we pas twee maanden écht met deze crisis bezig en nu ligt er al een boek. Hoe kwam dit allemaal zo snel tot stand?

Alexander: ‘In het begin dacht ik: nou, dat worden drie of vier stukjes die we even op de website plaatsen. Al snel kreeg ik heel veel positieve reacties, mensen hadden duidelijk behoefte om een bijdrage te leveren. Die snelheid was ook wel een voorwaarde om mee te doen want over een jaar is dit veel minder interessant, dan weet je al weer veel meer. Dit is juist het moment voor speculatie. Het niet weten, het spelen met de mogelijkheden, is precies wat we bij Brave New World zo leuk vinden.’

De titel ‘Brave New Human’ roept bij mij op dit moment heel andere associaties op dan een paar maanden geleden het geval zou zijn geweest. Is deze collectie een duidelijk product van de actualiteit of bieden jullie juist een ruimere blik?

‘De grap is dat we het geval van een mogelijke globale pandemie al eens eerder hebben besproken op Brave New World. Op dit moment worden de rare vragen die wij altijd al stellen opeens ingehaald door de werkelijkheid. Het is Brave New World eigen om niet meteen moeilijk te gaan doen over dingen als ‘1,5 meter of 2 meter?’ of ‘mogen scholen open?’ maar eerder: ‘wat gebeurt er over 50 jaar?’ Welke invloed hebben de gebeurtenissen van nu op ons en op onze maatschappij? Op bestuursvormen, op technologie, op persoonlijke relaties?

Momenteel gaat het in iedere krant en op iedere tv-zender natuurlijk over Corona. Over de komst van een mogelijk vaccin, over wat we wel en niet mogen, over wie er gelijk heeft en over of het allemaal de schuld van 5G is. Dat soort crap. Ik heb het gevoel dat mensen dat nu wel zat zijn, ikzelf in ieder geval wel. In het begin was het spannend, nu gaan we gewoon kijken wat wel en wat niet werkt. Maar wat we nu aan het doen zijn gaat wel impact hebben. Ik heb de bijdragers gevraagd na te denken wat er op langere termijn gaat gebeuren.’

Foto: Annick Elzenga

Stel: ik ga er een middag voor zitten om dit hele boek in één keer te lezen. Ben ik dan na afloop volledig in paniek?

‘Nee juist niet. De meeste bijdragen zijn positief of bekijken de situatie als ‘één van die dingen die we een keer meemaken.’ Als ik het zo zeg klinkt het wel heel simplistisch, maar wat ik bedoel is dat deze periode niet de hele mensheid gaat veranderen. Het is vervelend, het is een crisis, maar het is niet de vraag of we dit gaan overleven. Er gaan heel wat mensen dood maar natuurlijk overleven we dit. We moeten kijken wat we vervolgens gaan doen en hoe dit onze maatschappij verandert. Misschien is dat wel ten goede, misschien ook wel ten slechte.

Dit boek is voor iedereen die een beetje Corona-moe is en helemaal niks meer over Rutte of Trump wil horen. Het zijn heel verschillende essays: van een archeoloog die onze meeneemt naar de Byzantijnse pest tot een kort fictieverhaal over ‘coronials,’ een hele generatie die anders met de maatschappij om zal gaan. Kies een onderwerp dat jou interesseert en begin op die manier met lezen. We willen het zo breed mogelijk uitzetten en zo’n breed mogelijk publiek bereiken maar het is, zoals alles bij Brave New World, geen Jip en Janneke. Om te genieten van deze verhalen moet je wel een levendige interesse en intellect meebrengen. Als je liever drie alinea’s hebt over hoe alles naar de klote gaat, dan moet je dit niet gaan lezen.’

Brave New World vindt plaats in november, over jullie volgende editie bestaat vast nog veel onzekerheid. Zijn jullie al bezig met plannen om het festival op een andere manier te organiseren?

‘Absoluut, al is het momenteel nog ingewikkeld om precies te weten wat er gaat gebeuren. Wij zijn geen groot evenement waar duizenden mensen op afkomen en moeten vooral gaan kijken hoeveel sprekers er live langs kunnen komen. Ik kan nu nog niet inschatten hoe internationaal reizen eruit gaat zien en of mensen daar wel zin in hebben. We hebben hoe dan ook smart people die hun verhaal vertellen en of ze dat nu op het podium of online doen maakt mij niet zoveel uit. Productioneel kan de editie van dit jaar dus iets anders worden, maar inhoudelijk verandert er nul.’

Brave New Human: Reflections on the Invisible is hier verkrijgbaar. Het boek pdf downloaden is gratis, voor een klein bedrag is de papieren versie beschikbaar – zowel online als in de boekhandel te koop.

Sophie Jansen

Sophie Jansen

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022