Komende vrijdag 10 juni start het driedaagse Schuyt Festival Leiden, met muziek uit de 18e eeuw. We spraken met een van de organisatoren, Robert Andriessen.


“Het programma van het Schuyt Festival is ontzettend divers. Je kunt lezingen en workshops bezoeken, gratis luisteren naar het carillon van het stadhuis en in kerken en bijzondere huizen concerten bijwonen. Bovendien vaart er een boot door de grachten waarop muziek gemaakt wordt en is er straattheater op drie plekken in de binnenstad. Die diversiteit is bewust gekozen: we proberen op allerlei verschillende manieren om de Leidse bevolking zicht te geven op een bijzonder stukje geschiedenis dat bijna vergeten is.


Schuyt was een Leidenaar en componist en organist, eind 16e eeuw. Hij wordt gezien als een van de grootste componisten van Leiden. Een aantal jaar geleden zijn we begonnen met een programma helemaal om hem heen. Elk festival schuiven we door naar een andere eeuw, voor deze 3e editie richten we ons op de 18e eeuw.


Heel veel mensen weten dit niet, maar in Leiden barstte het toen van het muzikale talent. Aan de universiteit waren toen meer dan 100 musici verbonden, waarvan er een stuk of 20 ook componist waren. Aan de universiteit verbonden zijn door er te studeren of werken was toen een slimme zet, want dat leverde belastingvoordeel op. Dat maakt het niet minder opmerkelijk dat er op dat moment in de geschiedenis zoveel musici aanwezig waren in Leiden. Economisch zat Leiden toen namelijk in een dip. De bevolking nam af, arbeiders trokken weg, de bevolking kromp behoorlijk. Maar niet aan de intellectuele kant dus!


Speciale aandacht is er tijdens het festival voor de luit. De luit is gedurende de 18e eeuw langzaam vervangen door de gitaar, maar het was ooit een razend populair instrument. Leiden was binnen Nederland dé luitstad. Herman Boerhaave, de arts en naamgever van het museum, was zelf ook een enthousiast amateurluitspeler. Het allergrootste luitmanuscript ter wereld, met honderden pagina’s luitmuziek, bevindt zich in Leiden. Het is dan ook niet verbazend dat de Nederlandse luitvereniging nog steeds in Leiden zijn basis heeft.


We hebben gespecialiseerde musici geprogrammeerd die op authentieke instrumenten spelen, op die manier doen we zoveel mogelijk recht aan de muziek uit de 18e eeuw. Het enthousiasme onder de musici om te participeren was groot: het repertoire is verrassend, uitdagend en zelden gehoord. Als organisatie zijn we zelf ook enorm blij dat het festival nu weer door kan gaan. Want het vorige festival moesten we last minute afblazen door corona, dat was toen vreselijk zuur voor musici en publiek.


Andere plannen naast dit festival hebben we als organisatoren voorlopig niet. We hebben allemaal banen ernaast, we doen dit onbezoldigd, puur omdat het onze gedeelde passie is. Een passie die we gelukkig ook delen met allerlei fondsen die dit festival mogelijk maken. We kijken ontzettend naar vrijdag uit, we hopen dat we veel nieuwe bezoekers mogen verrassen met dit stuk Leidse cultuurgeschiedenis!”


Schuyt Festival Leiden

10-12 juni 2022

Info en tickets: https://schuytfestival.nl/programma2022/

📷 La Barca Leyden in de Spiegelzaal

leidsCement

leidsCement

leidsCement is een nieuw online makersplatform voor nieuws, projecten en events voor de Leidse culturele sector.

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022