Aankomend weekend is de opening van het gloednieuwe radiostation Maxi Radio, een multidisciplinair online radio platform waar onder andere podcasts, experimentele dj sets en live shows zullen worden uitgezonden. Het station is een initiatief van de jongens van Maxi Club. Je kent ze misschien wel van hun clubavonden in de Wibar, waar voorheen onder andere discolegende Geology en de Haagse I-F op het affiche stonden. De focus bij deze clubavonden ligt enerzijds op artiesten & DJ’s die een uniek geluid uitdragen en anderzijds bij het plaatsen van (interactieve) kunst op de dansvloer. Zo wordt er een multidisciplinaire creatieve atmosfeer gecreëerd waarbij de bezoeker uitgedaagd wordt om te ontdekken.

Het team is op het idee voor een online radiostation in Leiden gekomen, omdat ze zagen dat er in de stad onwijs veel jonge creatievelingen met kleine projecten bezig waren. Desondanks vinden deze projecten niet altijd het publiek dat ze verdienen en is er ook weinig samenwerking tussen de organisaties. Met dit radiostation willen zij het voor iedereen toegankelijk maken om hun creaties te delen, maar ook een ontmoetingsplek zijn waar mensen samen kunnen komen. Het initiële plan was om het brugwachtershuisje op de Marebrug om te toveren tot een radiostudio, waar DJ’s met uitzicht op de Oude Rijn een set konden komen draaien. Helaas paste een radiostation niet in de bestemmingsplannen van het huisje, waardoor verder moest worden gezocht naar een passende locatie. Niet veel later vonden ze een geschikte plek in De Overdekte aan de Overrijn 2. Op de plek van het voormalig zwembad is tegenwoordig de outlet van 3345 vinyl records en VelvetMusic te vinden, waar ruim een kwart miljoen (!) platen te koop zijn.

Nadat de locatie gevonden was, werd het tijd om de daad bij het woord te voegen. Zodoende deden de jongens mee met de ideeënwedstrijd Kaboem!, georganiseerd door Stichting STAD. Ze vielen flink in de prijzen en ontvingen 1500 euro ondersteuning vanuit Fonds1818 en daarbovenop de wildcard ter waarde van 1000 euro vanuit het Cultuurfonds Leiden. Met het geld op zak gingen ze aan de slag met het bouwen van de studio, het aanschaffen van de benodigde apparatuur en het verder uitwerken van het concept. 

Voor het openingsweekend staat er een divers programma op de planning, waar opkomende en gevestigde namen hand in hand gaan. Op de vrijdag en zaterdag zijn er DJ-sets van Leidenaren Mark Kneppers, Ramses Barreveld, Dica en Taupe. Daarnaast komen onder andere vinylverzamelaar en disco DJ Loud-E, de Amsterdamse techno DJ Sophie Blom en house duo Mahabe137 op bezoek. Op de zondag trapt Stichting ROEM het spits af met een onconventionele podcast, waarin de makers met elkaar in gesprek gaan over de betekenis van hun werk, over verbinding opzoeken én meer. Daarna speelt het Enschedese duo Fjaler een semi-geïmproviseerde ambient show, zijn er twee experimentele live shows van percussionist en producer Christian Smith aka himsantichrist en als klap op de vuurpijl speelt Elektrovolt een deel van zijn in 2016 uitgebrachte album ‘Dune Magnetic’, waarbij hij gebruik maakt van analoge synthesizers.

Maxi Radio hoopt binnen een paar jaar uit te groeien tot een verbindende factor binnen Leiden. Een ontmoetingsplek waar mensen samenkomen en waar nieuwe creatieve uitspattingen uit voortvloeien. Een plek waar talent zich kan ontwikkelen en waar verschillende disciplines elkaar versterken. Ook hopen ze samenwerkingen met grote instanties uit de stad te zijn aangegaan, zoals met het Leiden International Film Festival, Werfpop en de Nacht van Ontdekkingen.

Genoeg te horen en zien dus! Voor wie niet zo lang kan wachten: er zijn al een aantal shows en podcast terug te kijken op de website van het station. En voor wie komend weekend geen tijd heeft: alle shows zijn uiteindelijk terug te vinden in het archief. Mocht je een leuk idee hebben voor een podcast of kom je graag een keer een gedicht voordragen, DJ-set spelen of optreden geven, neem een kijkje op maxiradio.nl en schroom niet om contact op te nemen!

Kavian Mirzaei

Kavian Mirzaei

NACHTCULTUUR, ALTERNATIEVE MUZIEK

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022