Ervaringstheater houdt vaak in dat je van bijzondere locaties buiten de normale podia gebruik maakt, binnen of in de buitenlucht, om met theater mensen zo hun eigen omgeving anders te laten beleven. De Leidse ervaringstheatergroep Fields of Wonder (FoW) bestaat dit jaar 20 jaar! LeidsCement sprak hierover met FoW-voorman en initiator Geert van der Velden.


“Ik was werkzaam in theaters als scenograaf voor dans van Scapino ballet, Nederlands Dans Theater , internationale operaproducties als Aïda, Nabucco en de Carmina Burna en toneelvoorstellingen voor het Nationale Toneel. Scenograaf betekent dat je de ruimtes vormgeeft waarbinnen zich een voorstelling afspeelt. Mijn werk toen was de aanleiding om Fields of Wonder op te richten. Ik signaleerde twintig jaar geleden dat er nog weinig met de Leidse ruimte werd gedaan, dat het wat ervaringstheater betrof hier best wel een woestijn was. We zijn toen met FoW gestart met een project bij de Meelfabriek dat juist daarop inspeelde. Met het OpenluchtHotel werd de stad zèlf een ruimtelijke ervaring.


Het verschil met 20 jaar geleden is dat makers in Leiden nu veel serieuzer worden genomen. Bijvoorbeeld als je je meldt bij de politiek met vragen en uitdagingen waar je voor staat. De gemeente is zich er ook veel meer van bewust dat de rol van cultuur in de samenleving ontzettend belangrijk is. De afgelopen twee jaar hebben we meegemaakt hoe het voelt om nauwelijks cultuur te hebben! Het werd duidelijk dat cultuur noodzakelijk is, dat het een broodnodige vluchtheuvel is voor de soms nare werkelijkheid. Je kon ook meteen zien dat het gebrek aan cultuur als een kanarie in de mijn werkte: mensen bleken niet zonder te kunnen en dat werd erkend.
Toch kan er nog vanalles verbeterd worden in Leiden. De dialoog tussen makers onderling, politici en beleidsmakers is gaande, maar er heerst nog wel een eilandjescultuur. Er wordt nog veel te weinig echt samengewerkt naar mijn idee. Ook vind ik dat er veel grote stadsbrede projecten worden geïnitieerd zonder dat daarbij budget wordt gereserveerd voor kunst en cultuur, zoals nu Leiden2022. Gemiste kans!


Ik word zelf heel enthousiast van wat er in het zuiden gebeurt. De LocHal in Tilburg, André Rieu en het Preuvenemint op het Vrijthof in Maastricht, Cultura Nova in Heerlen. Fantastisch! Daar zie je wat er echt kan als een stad en cultuur echt een gezamenlijk doel nastreven. Wat er gebeurt als je cultuur echt in haar kracht zet, als je makers de ruimte geeft om creativiteit, verwondering, verbeeldingskracht in te zetten voor de stad.


Trouwens: creativiteit, verwondering en verbeeldingskracht zijn niet alleen dingen die makers gebruiken of oproepen. Over het algemeen wordt het zó onderschat dat alle mensen een grote behoefte hebben om creatief te zijn. Met Fields of Wonder stellen we daarom ook de vraag: hoe kunnen we creativiteit vormgeven in ons leven? Hoe betrekken we bewoners hierbij? En dat gaat verder dan bewoners uitnodigen als publiek! Onze voorstellingen kunnen alleen maar bestaan dankzij de samenwerking met heel veel verschillende mensen. Dat zijn mensen die geen professionele theateropleiding hebben gehad, maar wel dolgraag meedoen aan theater. Denk aan mensen met een burnout, daklozen, vluchtelingen, gepensioneerden. Het maakt me blij dat we die eenzame buurvrouw bereiken, en we krijgen er ook nog eens zoveel voor terug. Ik durf te zeggen dat ik juíst uit de officiële theaterwereld ben vertrokken om de verbinding met al die verschillende mensen te zoeken!


Ik ben er behoorlijk trots op dat we met Fields of Wonder steeds kwalitatief sterke projecten hebben neergezet. Het Openluchthotel is natuurlijk het bekendste. Dat wordt tegenwoordig zelfs in allerlei andere steden zoals Delft en Utrecht geprogrammeerd. Maar ik denk ook aan de Spaanse Hoer op de Burcht met 3 oktober en het Van RIJN festival. Dat laatste, een festival waarbij de Rijn centraal staat, bestaat alweer 5 jaar in juni, en we vieren dat nu ook in Leiderdorp en Oegstgeest.


Wat de toekomst betreft: ik word op dit moment geraakt door het besef van blinde vlekken. We weten zoveel nog niet in ons leven, dat is echt onvoorstelbaar. We denken daarom nu bijvoorbeeld na over theaterervaringen waarbij je wordt geprikkeld om andere zintuigen te gebruiken dan vooral zien en horen. Ervaringen die je moeten stimuleren om naar binnen te kijken. Ach ja, kunstenaars vertellen al eeuwen verhalen om het leven aan te kunnen en te kunnen begrijpen, en dat blijven we met Fields of Wonder de komende jaren ook gewoon doen!”.


Wil je meer weten over Fields of Wonder en wat er de komende maanden op de agenda staat? Kijk dan hier 👉👉👉 http://fieldsofwonder.nl 📷 Pim Rusch

leidsCement

leidsCement

leidsCement is een nieuw online makersplatform voor nieuws, projecten en events voor de Leidse culturele sector.

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022