Door: Monique Jansen-Lepoeter

In juni start een intrigerend project in de Leidse wijk De Waard. Sterre & Julia, twee kunstenaars, worden tijdelijk De Waard-bewoners. Met hun project zoomen ze in op de buurt, om te kijken wat er nu daadwerkelijk gebeurt als een gemeente een wijk probeert te veranderen. Dit proces wordt gentrificatie genoemd. Wat voelen buurtbewoners voor hun wijk, laten ze zich beïnvloeden door opgelegde vernieuwingen? Zijn alle ontwikkelingen #WAARDIG voor De Waard? Of duwen bewoners terug?


Op diverse manieren kan het voor ook voor een breder publiek interessant zijn om kennis te nemen van het project. Gesprekken op feestjes gaan vaak over ‘wonen’ en alles wat daar wel of niet bij komt kijken. Kunt je concreet iets betekenen voor vrienden die zoekend zijn of minder gelukkig zijn met hun woonsituatie? Ga erover in gesprek met Sterre & Julia. Naast ontmoetingen met Leidenaren gaan de kunstenaars in gesprek met beleidsmakers op het gebied van wonen. De archieven van stadsplanning en woningcorporaties worden omgekeerd en bekeken hoe eerder genomen stappen het woonklimaat van De Waard hebben beïnvloed.


Heb jij een verhaal dat  je met de kunstenaars wil delen? Je kunt met ze meewandelen door de wijk. Wandelingen vinden plaats op 4 en 5 juni, er is veel ruimte voor verder gesprek.


Op zaterdagmiddag 2 juli komen alle ervaringen van de kunstenaars samen in een theatrale ontmoeting en presenteren ze de eindresultaten van hun onderzoek.
Meer informatie: www.fatleiden.nl.


Wil je Sterre en Julia ontmoeten? Mail sterre@fatleiden.nl 
of WhatsApp op 06-20091319.

leidsCement

leidsCement

leidsCement is een nieuw online makersplatform voor nieuws, projecten en events voor de Leidse culturele sector.

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022