Door Erik Groenewold


Elke Donderdag in de maand juni zal Theater De Generator in het thema staan van Ankrá, het Leidsche theaterfestival voor podiumkunsten van zwarte makers.


Ankrá is Papiaments voor verankerd. In het kader van Leiden European City of Science 2022 breekt het nieuwe festival de weg open naar kennis over en heling van het gedeelde slavernijverleden en koloniale geschiedenis. Aangrijpend theater, performance, muziek, dans en actieve spirituele helende praktijken die met het thema verband houden, georganiseerd vanuit een deel van de zwarte Leidse gemeenschap. 

Op 9 juni start Kamla de Haas het festival met een Tula-opstelling
en intense en mooie manier om inzichtelijk te maken waar heling mag plaatsvinden, zonder te veel gebabbel, vanuit bewustzijn met jezelf en elkaar. 
Bewustzijn, connectie en eenvoud zijn belangrijke kernwaarden waar Kamla mee werkt en leeft. Geboren in Suriname, opgegroeid in Groningen en nu woonachtig op Curacao.


Donderdag 16 juni zal de prachtige muzikale storytelling voorstelling Voices from letters : Zikinzá De Generator bezoeken.
Vernon Chatlein brengt samen met Laurindo Andrea een muzikale ode aan de Curaçaose-cultuur met eigen composities, storytelling en beelden,geïnspireerd door Zikinzá, de opnamenverzameling van Nederlandse pater Brenneker en Curaçaosedichter Elis Juliana.


Op 23 juni is ‘Wortels en Cassave’ te zien in De Generator waarin verhalen verteller Onis Langveld het verhaal verteld van een jongen. Met herinneringen aan de Surinaamse burgeroorlog, vluchtangst en het onbekende van een ander ver land. Ben je eigenlijk degene wie je bent, omdat je het gelooft? Of omdat anderen je zo hebben gemaakt? En wat betekent het om zwart te zijn in Nederland?

Op 30 juni sluit Sherise Strang de Ankrá maand af met de voorstelling ‘I’d had enough so I killed him’. Een fysieke theater solo geïnspireerd op het leven van poëet en schrijfster Maya Angelou, een vrouw die als activist en feminist vocht voor zwarte vrouwen.
De voorstelling is een zoektocht naar identiteit, zekerheid en kracht maar ook naar bekentenis, overtuiging en veroordeling. 


Het wassen van het vuil om tot de basis te komen en deze zichtbaar te maken. De Nederlandse slavernij geschiedenis brengt gevolgen met zich mee. Het kolonialisme zorgt voor een breed web van trans Atlantische relaties, waarin wij verwoven zijn. Het leed is nog voelbaar. Generaties en Koninkrijkbewoners gaan hier elk op hun eigen manier mee om. Ankrá biedt hen en hun verhalen het podium. 
Wij hopen dat jullie allemaal jullie weg zullen vinden naar dat podium, en net als ons enthiousast zijn over dit programma en het verhaal wat zal worden verteld.

We zien jullie elke donderdag in juni bij Ankrá, Het theater festival over gedeeld verleden, heden en toekomst. 

leidsCement

leidsCement

leidsCement is een nieuw online makersplatform voor nieuws, projecten en events voor de Leidse culturele sector.

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022