Kan offline theater in een online wereld blijven bestaan?

Deze CultHelden livestream van de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal gaat in op de vraag of de toekomst van theater in een digitale vorm verder kan gaan. Of er eigenlijk een toekomst voor theater is. Blijft cabaret zonder publiek wel overeind? Of worden het dan geregisseerde sketches, in plaats van stand up comedy of cabaret voor een ‘echt’ publiek? Kunnen Zoom, Teams, Google Hangouts en Skype een alternatief voor publiek verzorgen? Bestaat er theater zonder fysiek publiek? Kijk donderdag 14 mei om 21:00u live via www.culthelden.com!

Op het programma:

Theatermaker/historicus Eveline van Rijswijk kijkt in de toekomst, maar gebruikt ook voorspellingen uit het verleden om te bepalen waar theater naar toe gaat. En waar we nu zijn. Ze duidt het heden, door een eigen versie van de persconferenties van Mark Rutte te brengen. En ze blikt vooruit, samen met het publiek dat dit keer niet ín de schouwburg maar vanuit eigen huiskamer via Zoom theater beleeft.

“Een verhaal of een grap vertellen, een lied zingen of een pleidooi houden zonder een publiek voor je neus, kan dat? Ja, het kan. Maar, er gaat ook iets verloren: de mogelijkheid om heel even samen onderdeel uit te maken van iets dat ontroert, vermaakt of aan het denken zet.”

Esther van der Voort is comedian. Zij is dit theaterseizoen de vaste MC van Lachstof, het cabaretprogramma voor aanstormend talent van de Leidse Schouwburg en Theater Ins Blau. Aan haar de vreselijk ongemakkelijke eer om als comedian het podium te pakken en grappen te lanceren zonder ook maar één reactie vanuit de zaal. Het is een ongemakkelijk experiment, en dat ervaren zowel Esther, als ook de kijkers.

“Het optreden vond ik loodzwaar en waanzinnig tegelijk. Mijn vak draait om de lach. Spelen voor een lege zaal is de allerslechtste omstandigheid voor comedy en toch heb ik ervan genoten en dat voelt heel gek. Het was heerlijk om weer de spanning van het optreden te voelen. Maar je staat op het podium om mensen te laten lachen en nu ging ik naar huis zonder lach vanuit de zaal. En dat voelt niet fijn.”

Rian Evers en Julia Schmitz van PS|theater brengen twee bijzondere liedjes. ‘188 ramen’ en ‘Straks als het weer kan’ duiden de situatie, van deze periode van verstoken zijn van contact, en van al die dingen die voor corona wel mogelijk waren.

Deze livestream wordt mede mogelijk gemaakt door ALV Productions, PPCRN, Crownmotion en Loek Mentink.

leidsCement

leidsCement

leidsCement is een nieuw online makersplatform voor nieuws, projecten en events voor de Leidse culturele sector.

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022