Tijdens de Kunstroute op 26 en 27 september en de vier weken daarna vertonen Wendy van Baar en Ben Vroom in Sijthoff oud en nieuw werk in hun gezamenlijke expositie ‘Natuur in vele vormen’, een gevarieerde tentoonstelling waarin de natuurfotografie centraal staat.

Wendy van Baar doet al vele jaren mee aan de Kunstroute. Zij bewerkt natuurfoto’s tot monumentale, poëtische, ietwat vervreemdende beelden die verwonderen en beklijven. In haar werk zit een afwisseling van groots en weids, woest soms, tot klein, verstild, dicht bij huis. Vaak spelend met de werkelijkheid.

Zonnedauw op stof
Voor Wendy van Baar is de Kunstroute dé gelegenheid om nieuwe ontwikkelingen in haar werk te presenteren. Sinds kort experimenteert zij met afdrukken op stof. In Sijthoff toont ze onder andere kleurrijke beelden van zonnedauw, een vleesetende plant, op meterslange banen stof, waardoor verrassende glanzende patronen ontstaan. Tijdens de Kunstroute ligt ook haar nieuwe memoryspel met foto’s van bloemen en planten uit de Hortus ter inzage.

Leidse stijl
Wendy van Baar en Ben Vroom hebben elkaar in 2014 leren kennen toen ze meededen aan de groepsexpositie Leidse Stijl / Even Open in het pand van De Slegte. Daar hingen Van Baars grote natuurfoto’s tegenover Vrooms beelden van Wassenaarse slag. Zo ontstond de belangstelling voor elkaars werk. In 2018 hebben ze beiden meegedaan aan een groepsexpositie in de Red Carpet Lounge.

Bloemenlint
Toen ze dit voorjaar ideeën uitwisselden voor fotokunst in de openbare ruimte, ontstond het plan om gezamenlijk mee te doen aan de Kunstroute. Ook Ben Vroom laat de natuur in zijn foto’s op een geheel eigen wijze zien. Hij is gefascineerd door de grillige vormen van de zee, de wild opspattende golven, de vlakke schuimlagen en de wisselende effecten van het licht. Op de expositie laat hij enkele werken uit zijn serie ‘Gestolde beweging – de zee bij Wassenaarse slag’ zien. Daarnaast komt er een bonte serie foto’s van bloemen als een lang lint vanaf het plafond naar beneden.

In the Dutch Jungle
Tevens presenteert Ben Vroom nieuwe prints van foto’s van de zijderoutesteden Samarkand en Bouchara. Sommige van deze foto’s zijn opgenomen in zijn boek De erfenis van Timur Lenk, met foto’s en verhalen over Oezbekistan, een van de Best Dutch Book Design boeken van het jaar 2000. Dit bijzonder vormgegeven boek ligt tijdens de expositie ter inzage.
In the Dutch Jungle is zijn nieuwste project. Hij probeert in deze coronatijd, waarin veel mensen noodgedwongen in eigen land zijn gebleven, plekken in de Randstad te fotograferen die, al is het maar voor even, aanvoelen als wilde natuur.

De expositie is in Sijthoff, Doezastraat 1B, in het kunstrouteweekend 26/27 september te bezichtigen van 12:00 – 18:00 en daarna tot en met 24 oktober op maandag–zaterdag 13:00 – 16:00 uur. Meer info op www.sijthoff-leiden.nl.

leidsCement

leidsCement

leidsCement is een nieuw online makersplatform voor nieuws, projecten en events voor de Leidse culturele sector.

Andere berichten

Anne van den Dool
oktober 31, 2022
Anne van den Dool
september 19, 2022
Anne van den Dool
augustus 10, 2022